Önyazı Nedir?
Ön yazınız başvurduğunuz işe özel, sizin tecrübe ve becerinizle ilgili olmalı.
İş başvurusunda bulunurken özgeçmişinizin yanına ön yazı eklemelisiniz. Ön yazınız başvurduğunuz işe özel, sizin tecrübe ve becerinizle ilgili olmalı. Çok uzun bir yazı olmasına da gerek yok ancak bir ön yazı mutlaka özgün olmalı ve sizin kişiliğinizi yansıtmalıdır. Ön yazınızın; hangi pozisyonla ilgilendiğinizi, nedenini ve işe uygunluğunuzu anlatması yeterli.
İlk izlenim, ön yazı için de çok önemli. Ön yazılarınızın etkili olabilmesi için, niçin işle ilgilenildiğinizi ve bu işe niçin başvurduğunuzu düzgün bir dille anlatmalısınız. Unutmayın ki sizi işe alacak kişi sizi hiç tanımıyor. Amacınız işi istediğinizi ve işin özelliklerinin size uyduğu anlatmak olmalı. Bunu da mümkün olduğunca amacınızdan uzaklaşmadan özellikleriniz ve farklı yönlerinizi anlatarak yapmalısınız. İş ilanında istenilen kriterlerin sizin becerilerinizle uyuştuğunu yazınızda belirtmeli ve bu görüşünüzü destekleyen örnekler vermelisiniz.
Herkesin ön yazısı kendi özelliklerini anlattığından ve farklı işlere yönelik olduğundan aynı formatta farklı birçok ön yazı hazırlanabilir. Zaten ön yazının da anlamı budur. Benzer özellikler taşıdığınız kişilerle işverenin gözünde bir fark yaratmanızı sağlayacak bilgiler vermek.
Siz de güzel bir ön yazıyla kişiliğinizi, farklarınızı ortaya koyabilir, işverene kendinizi daha iyi anlatarak öne geçebilirsiniz. İşte size sırasıyla bir ön yazı formatı ve iki ön yazı örneği…
Önyazı Formatı
Bu format, düşüncelerinizi organize etme açısından size yardımcı olacak. İçerik tamamen size ait.
Giriş
Sayın İlgili,
Başlangıç Kısmı
Bu bölümde hangi pozisyon için başvurduğunuzu, neden işverenin sizi iş görüşmesine çağırması gerektiğinden bahsedin.
İlk paragraf Yazınız, neden bu ön yazıyı yazdığınıza dair bilgi içermeli. İş ilanını nerede gördüğünüzü ve pozisyona neden başvurmaya karar verdiğinizi anlatın.
Orta Paragraf
Ön yazının bu etabında işverene işle ilgili önerilerinizi sunun. Hangi özelliklerinizin başvurduğunuz iş için uygun olduğunu belirtin. İşin ihtiyaçları ve sizin yetenekleriniz arasında güçlü bağlantılar kurun. Kendinizi anlatan cümlelerinizi kanıtlarla desteklemeye çalışın. İyi olduğunuzu düşündüğünüz konuları anlatın. Özgeçmişinizle beraber değerlendirileceğiniz için tutarlı olun ama özgeçmişteki bilgileri aynen tekrar etmeyin.
Son Paragraf
Ön yazının sonuç cümlesini, pozisyona başvurunuzla ilgilendiği için yetkiliye teşekkür ederek sonlandırabilirsiniz. Ve gelişmeler hakkında bilgi beklediğinizi de son olarak yazınıza ekleyebilirsiniz.
İsminizi soy isminizi yazıp, teşekkür ve imzanızla yazınızı sonlandırabilirsiniz.