Kurumlar görüşmeler için farklı mülakat türleri uygular.
Mülakat, iş görüşmesi esnasında kurum ve aday arasında bilgi akışı sağlayan süreçtir. Mülakatın süresini görüşme yapılan kurum belirler ve adayın özgeçmişi, tecrübeleri, karakteri, birikimleri ve kariyer hedefleri hakkında bilgi edinmeyi içerir.
Yaygın Mülakat Türleri
1. Geleneksel Mülakat
2. Telefon Mülakatı
3. Online Mülakatlar
4. Vaka Mülakatı
Vaka mülakatları diğer mülakat türlerinden farklı bir formattadır ve sizden bir iş vakası (Şirket büyüme hızı nasıl ikiye katlayabilir?) veya bir bilmece (Ortalama boyutlardaki bir yolcu uçağına kaç tane tenis topu sığar?) çözmeniz beklenir. Vaka mülakatları eskiden genellikle danışmanlık firmalarının işe alım süreçlerinde kullanılırken, şimdilerde teknoloji şirketlerinden özel sektördeki bir çok şirkette karşımıza çıkabiliyor.
5. Bilmece Mülakatı
6. Yemekte Mülakat
7. Grup Mülakatı
8. Görev Mülakatı
9. İşe alım takımı
10. Kariyer Fuarı
11. Yetkinlik Bazlı Mülakat
12. Değerlendirme Merkezi
Değerlendirme Merkezi uygulamaları, son yıllarda, terfi edilecek bir üst pozisyon için yeterliliği ölçmek ya da yeni işe alımlarda adaylar arasında seçim yapabilmek için kullanılan yöntemler arasında yer alıyor. Uygulama kapsamında birkaç uzmanın katılımıyla testler ve görevler belirleniyor. Aşama aşama gerçekleştirilen testlerin ardından adayın işe ya da yeni göreve olan uygunluğu puanlanıyor.
Gün boyunca adayın hem bireysel hem de grup içerisindeki performans, çeşitli etkinlik veya testlerle gözden geçiriliyor. Bunların arasında genellikle şunlar yer alıyor:
- Vaka çalışmaları
- Belirli bir konu hakkında grup tartışmaları
- Yapılacak belirli bir iş için egzersizler
- Sunumlar
- Psikometrik testler
- Rol yapma oyunları
- Sosyal etkinlikler
- Yazılı testler
Değerlendirme nasıl yapılır?
Bu tür uygulamalarda genellikle bazı belli başlı yetkinlikler gözleniyor. İşverenler yeni bir görev ya da yeni bir iş için adayların uygunluğunu bazı kriterlere bakarak karar veriyor. Bunların içesinde en çok şunlar yer alıyor:
- Yeni durumlara adapte olabilme
- Analitik düşünebilme
- Ticari farkındalık
- İletişim becerileri
- Yaratıcılık
- Karar verme
- Müzakere edebilme
- Organizasyon gücü
- İkna yeteneği
- Planlama becerisi
- Takım çalışmasına uygun olabilme
- Zaman yönetimini iyi yapabilme