O gün gelip çattığında yapacaklarınıza hazır mısınız?
iş görüşmesine gitmeden önce...
Ön yazı ve özgeçmiş hazırlandı, iş başvuruları yapıldı artık sırada mülakatlar var. Peki mülakata çağrılmak için beklediğiniz zamanlardan sonra o gün gelip çattığında yapacaklarınıza hazır mısınız? İşte bir iş görüşmesine gitmeden önce yapmanız gereken hazırlıklar!
1. Şirket Kültürü
Şirketin kültürünü mümkün olduğunca öğrenin. Şirket web sitesi, şirketin sosyal medya hesapları vs ziyaret ederek şirket hakkında bilgi edinip, şirket kültürünü anlayabilirsiniz.
2. Sorular
Pozisyon, departman ve şirketle ilgili sormak istediğiniz soruların listesini hazırlayın. Bunu yanınızda bulundurabilirsiniz.
3. Deneyim
Deneyimlerinizi her bir iş gereksinimiyle açıkça belirtmeye hazır olun.
4. Farklılaştığınız Noktalar
Farkınızı ortaya koyun. Tabi ki abartmadan ve gerçekleri söyleyerek. Neden bu pozisyon için en iyi adaysınız?
5. Katkı
Takıma, departmana ve şirkete ne şekilde faydalı olabileceğinizi açıklamaya hazır olun.
6. Mülakat Provası
Bir arkadaşınızla veya ailenizle kendinizi deneyeceğiniz bir iş görüşmesi yapmayı göz önünde bulundurun. Bazı kariyer sitelerindeki mülakat simülasyonu çalışmaları ile de mülakat hazırlığı yapabilirsiniz.
7. Koku
Ağır ve yoğun kokusu olan kolonya veya parfüm kullanmayın. Asla ve asla sigara kokmayın!
8. Giyim
İş görüşmesine uygun giyinin. Giyeceklerinizi bir gece önceden seçin. Kıyafetlerinizin ve ayakkabılarınızın kusursuz durumda olduğundan emin olun. Bu hazırlanma sadece mükemmel bir ilk izlenim bırakmakla kalmaz, aynı zamanda güveninizi de arttırır.
Erkekler: Temiz ve keskin saç ve sakal tıraşlı olun.
Kadınlar: Tırnaklarınızı kesin. Aşırı uzun ve gösterişli boyalı tırnak dikkati dağıtmakta ve profesyonelce durmamaktadır.
9. Zamanlama
Beklenmedik trafik sıkışıklıklarından dolayı geç kalmamak için 10 dakika erken gidecek şekilde planınızı yapın. Bu size derin nefes almanız, sakinleşmeniz ve kendinizi hazırlamanız için bolca zaman verir. 10 dakikadan daha önce giderseniz de farklı bir yerde bekleyin. Zamanınızı yönetmek konusunda yetkin olduğunuzu gösterin.
10. Değişiklik
Randevunuzu tekrardan ayarlamanız gerekiyorsa mümkün olduğunca erkenden arayıp haber verin. Şirketler, program değişikliğiyle ilgili erkenden haber vermeleri takdir ediyor ve size aynı nezaketi sağlamak adına ellerinden geleni yapıyorlar.