Mülakat Anında

Kendinizden emin ve bilgili bir imaj çizmeniz aslında düşündüğünüz kadar zor değil…

Dikkat etmeniz gerekenler

  • Mülakat yerine zamanında gidin (10 dk önce).
  • Kendinizi tanıtın.
  • Mülakatı yapacak kişilerle tokalaşın.
  • Göz teması kurun ve iyi bir dinleyici olduğunuzu gösterin.
  • Pozitif olun.
  • Açık bir diksiyonla konuşun
  • Kendinizden emin olun!
  • Doğru zamanda soru sorun.
  • Teşekkür edin.

Mülakat çift yönlü bir süreçtir

Mülakat, aynı zamanda başvuran adaya;

  • Şirketin çalışma anlayışı,
  • İş tanımındaki öncelikleri,
  • İşin varoluş nedeni,
  • Ana Sorumluluklar,
  • Beklenen Yetkinlikler,
  • Yönetim politikası ve yöntemleri hakkında fikir verir.

Bir kaç küçük ipucu

  • Tüm gün süren çalışmalar ve testler boyunca motivasyonunuzu kaybetmeyin
  • Hata yaptığınızı düşündüğünüzde buna takılıp kalmayın ve bir sonraki aşamaya kendinizi hazırlayın ·Diğer adayları düşünmek yerine kendi potansiyelinize odaklanın
  • Grup tartışmalarında katılımcı olun ve başkalarını da tartışmaya dahil edin
  • Yemek zamanı gibi değerlendirme dışı zamanlarda da grup konuşmalarına ve tartışmalarına katılın

En sık yapılan 10 mülakat hatası

Mülakatta heyecanınızı yatıştırmanız, kendinizden emin ve bilgili bir imaj çizmeniz aslında düşündüğünüz kadar zor değil. Sadece sık yapılan yanlışlar hakkında fikir sahibi olmanız bile mülakatının çok iyi gitmesine neden olabilir ve sizi diğer adaylar arasından öne çıkarabilir.
Kendiniz "fazla" göstermek
Muhakkak mülakatlarla ilgili sessiz kalmamanız ve kendinizi göstermeniz gerektiğine yönelik tavsiyeler duymuşsunuzdur. İşte bunun da bir sınırı olduğunu bilmek gerekiyor. Kendinizi çok fazla öne çıkardığınız, gerekli olmayan konularda bile kendinizi çok fazla ifade ettiğiniz bir senaryoda karşı taraf bunu bir “Ego şov” olarak algılayabiliyor ve durumdan pek hoşnut kalmıyor. Kendinizi fazlasıyla göstermenin bir risk olduğunu unutmamanız, kendinizi çok fazla ifade etmektense “kendinden emin” ifadeler kullanmanızın daha önemli olduğunu bilmenizde fayda var.
Ödevini yapmamak
İçinde bulunduğumuz dijital çağda artık online olarak herkesin ve her şeyin dijital bir ayak izi var. Takibin bu derece kolay olduğu bir dünyada bunu avantaja çevirmek çok kolay ve tamamen sizin elinizde. Şirket, iş, işe alım uzmanı gibi önemli noktalarda ödevinizi yaparak görüşmeye gidebilirsiniz. Hazırlıklı olmanız hem sizi etkileyici bir aday yapar hem de özgüveninizin yüksek olduğu bir görüşme geçirmeni sağlar.
Cevaplar uydurmak
Görüşmede fark yaratmak için her soruya bir cevabınızın olması gerektiğini, aksi halde şansınızı olmayacağını düşünebilirsiniz. Oysa her soruya bir cevabınız olmayabilir ve bu çok normal. Çok emin olmadığınız cevaplar vermemeniz, basitçe konuya hakim olmadığınızı söylemeniz bazen çok daha etkileyici olabilir, sizi zor duruma düşmekten kurtarabilir.
Hiç soru sormamak
Mülakatı tek taraflı düşünmemek gerekiyor. Hiç değilse yapacağınız iş hakkında soracağınız sorular sizi öne çıkarabilir. İşe alım uzmanları, kendileriyle etkileşim içerisine giren adayları daha net hatırladıklarını, mantıklı sorular soran adayların çok daha fazla dikkat çektiğini ifade ediyor.
Gereksiz özür dilemek
Mülakatta elbette herkes gibi siz de hata yapabilirsiniz. Diliniz sürçebilir, kendinizi istemediğiniz bir şekilde ifade edebilirsiniz. Söylediğiniz şey kırıcı, yanlış anlaşılacak bir şey olmadığı sürece yaptığınız her ufak hata için özür dilemek gerekmediğini bilmelisiniz. Gereksiz ve sık özür dilemenin bir zayıflık ve güçsüzlük imajı çizdiğini unutmayın.
Yanlış Tokalaşmak
Yanlış bir tokalaşma elbette tek başına bir işi alamama nedeni olamaz. Fakat güçlü ve etkili bir etkileşim için son derece önemli. Karşı tarafın elini çok güçlü ve uzun süre sıkmamalı, ancak aynı şekilde çok güçsüz bir tokalaşmayı da tercih etmemelisin. Kısa, kendinden emin ve göz teması eşliğinde yapılan bir el sıkma hareketi imajını güçlendirecektir.
Mevcut işverenin hakkında şikayet etmek
Asla yapmamanız gereken şeylerden biri de sıklıkla işinden, işvereninden şikayet etmek. Kısaca elbette memnun olmadığınızı ifade edebilirsiniz. Ama bunun üzerinde uzun uzun durmamanız, işvereninizin şahsına yönelik ifadeler kullanmamanız çok kritik. Hiç bir işveren, bir adayın sırf eski işverenini sevmiyor diye kendi ekibine katılmak istediğini düşünmek istemez. Böyle hissettirdiğinizde ise sizi muhtemelen tercih etmez.
Sürekli "evet" ya da "hayır" demek
Çok uzun ve detaylı cevaplar vermeye gerek olmadığı gibi, iş görüşmesinde size sorulacak sorulara sıklıkla sadece evet ya da hayır dememeniz de önemli. Kişiliğinizden ve yeteneklerinizden bir iz taşımayacak bu cevaplar sıradan, parlak olmayan bir aday gibi görülmenize neden olabilir.
Fazla çalışılmış cevaplar
Mülakatta üzerinde fazla çalıştığınızı, çok fazla pratik ettiğinizi belli eden cevaplar da vermemeniz gerekiyor. Sorular ve onlara vereceğiniz cevaplar üzerinde elbette düşünebilirsiniz. Ama düşüncelerinizi doğallıkla ifade etmenin çok daha etkileyici olacağını unutmayın. Kendiniz olmaktan vazgeçmeyin.
Telefona bakmak
Görüşme esnasında telefonunuzu sessize alarak masaya koymamalı, tamamen görüş alanınızın dışında tutmalısınız. Bu şekilde dikkatiniz dağılmaz, telefon ekranına bakarak yanlış bir izlenim vermemiş olursunuz.
Başa dön