İş Arama Stratejileri

Etkili bir iş araştırması yapmak; dikkatli bir planlama, takip, azim ve olumlu bir tutum gerektirir.

İş bulmaya çalışırken atılacak adımlar:

Etkili bir iş araştırması yapmak; dikkatli bir planlama, takip, azim ve olumlu bir tutum gerektirir. Plansız, bir iş bulmaya çalışmak hayal kırıklığına neden olabilir.

Etkili bir iş arama için, organize bir sistem ve izlenecek bir takvim geliştirmeli ve atacağınız adımları çizmelisiniz. Her gün gerçekleştireceğiniz iş arama görevlerinin bir listesini yapın ve takip edin. İş arama sürecini bir işin kendisi olarak düşünmelisiniz! Aşağıda, süreçte size rehberlik etme ve hedefinize ulaşmak için stratejiler geliştirme konusunda size yardımcı olacak adımlar bulunmaktadır:

  1. İş ilanlarını inceleme
  2. Alan araştırması yapın
  3. Bir lokasyona karar verin
  4. İşvereni araştırın
  5. Danışmanlık Firmalarına Başvurun Hazırlanacak
  6. Organize olun
  7. Takipte olun
  8. İş piyasasını anlayın

1. İş İlanlarını İnceleme

Kariyer hedeflerinizi görüşmek için bir kariyer danışmanı ile randevu alıp ilgilendiğiniz alan(lar)la ilgili ve düşündüğünüz kariyerle ilgili kişilik güçlerinizi açıklığa kavuşturun. Çalışmak istediğiniz alanla ilgili yazı ve dokümanları okuyun, işin gerekliliklerini özümseyin. Yayınlanan iş ilanlarını inceleyip hedeflerinize uygunluğunu değerlendirin.

2. Alan Araştırması Yapın

Kariyer hedeflerinizi belirledikten sonra öz geçmişinizi ve ön yazınızı pozisyona göre uyarlamalı ve görüşmeye hazırlanmak için hedeflediğiniz pozisyon(lar) hakkında mümkün olduğunca çok şey öğrenmelisiniz. Bunun yanında başvuru yapmış olduğunuz şirket ve şirketin bağlı olduğu endüstri hakkında da detaylı araştırma yapmalısınız.

3. Bir Lokasyona Karar verin

Mobil veya Home Office değil de ofis ortamında çalışacaksanız. Başvuruda bulunduğunuz şirketin konumu göz ardı edilmemelidir. Sizin oturduğunuz yer ile şirketin konumu çok uzak olmamalıdır. İki konum arasındaki uzaklığın fazla olması ve görüşme esnasında sizin şirket ile ev uzaklığı arasındaki uzaklığı dile getirmeniz olumsuz etki yaratacaktır. Home Office çalışacaksanız buna fiziki ortamınızın elverişli olması gerekir.

4. İşvereni Araştırın

Belirli bir şirket veya kuruluşa iş başvurusunda bulunmadan önce o işveren hakkında mümkün olduğunca çok şey öğrenmelisiniz. İşverenin araştırılması, bunun çalışmak istediğiniz bir işveren olup olmadığına karar vermeniz için gerekli bilgileri verecektir. Ayrıca sizi mülakatta işveren hakkında ne öğrendiğinize de hazırlayacaktır.

5. Danışmanlık Firmalarına Başvurun

6. Organize Olun

Başarılı bir iş arama sadece zaman ve enerji değil aynı zamanda organizasyon da gerektirir. İş arama sürecini organize ve odaklı tutmak için bir sistem geliştirmek önemlidir. Aşağıdaki ipuçları bir sistem kurmanızda size yardımcı olacaktır:

  • Her gün iş aramak için ve o gün ne yapmak istediğinizi belirlemek için bir zaman ayırın.
  • Bir “Yapılacaklar” listesi oluşturun ve her günün sonunda ilerlemenizi kontrol edin.
  • İşvereninizin iletişim bilgilerinin, iletişim yönteminizin ve takip faaliyetlerinin doğru kayıtlarını tutun.
  • İşverenlere gönderilen tüm yazışmaların kopyalarını alın ve aramanızı düzenlemek için her işveren için bir dosya saklayın.
    Bu dosyaya dâhil edilecekler ise;
    • Gönderilen özgeçmişin kopyası
    • Gönderilen niyet mektubunun kopyası (işveren ve hedeflenen pozisyona göre uyarlanmalıdır)
    • İş ilanı veya ilanın ve / veya varsa ayrıntılı iş tanımının bir kopyası
    • Pozisyon ve işveren hakkında araştırma yapmak için topladığınız bilgilerin kopyaları

7. Takipte Olun

İnsan kaynakları departmanları çok yoğun ve çok meşgul olduklarından mülakat planlamayı ve başvuran seçimlerini gerçekleştirip geri dönüş sağlayamaz. Bu yüzden gönderdiğiniz her öz geçmişi takip edin. Öz geçmişinizi yolladıktan sonraki iki ila üç hafta içerisinde insan kaynakları departmanını arayın veya e-posta gönderin. Takip etmek sizi diğer adaylardan ayıracak ve pozisyona olan ilginizi tekrar teyit edecektir. Takip ettiğinizde profesyonellik gösterin. Başvurduğunuz pozisyonu ve öz geçmişinizin gönderildiği tarihi belirtiniz, pozisyona olan ilginizi yineleyin ve başvurunuzun durumunu öğrenmek isteyin. İşverenlere, tekrar iletişim kurmadan önce yanıtlamaları için birkaç gün verin.

Süreklilik şart olsa da, işverenleri fazlasıyla rahatsız etmemekte önemlidir.

8. İş Piyasasını Anlayın

İş piyasası iki ana bölüme ayrılabilir:

a) Reklamı Yapılan İş Piyasası:

Gazetelerde, iş arama sitelerinde (kariyer.net, Secretcv,eleman.net vb.), işverenin web sitesinde, sosyal ağ sitelerinde (Linkedin vb.), istihdam bürolarında (İŞKUR), üniversiteler, ticaret odaları ve meslek birlikleri yayınlarında listelenen ilanları içerir.

b) Gizli İş Piyasası

Reklamı yapılan iş açılışları en açık olmakla birlikte, mevcut işlerin yaklaşık% 80’inin halka ilan edilmediği tahmin edilmektedir. Bu açıklıklar gizli iş piyasasını oluşturur ve öneriler ve yönlendirmeler yoluyla bulunan adaylar tarafından doldurulur – başka bir deyişle ağ oluşturma yoluyla doldurulur. Gizli iş piyasasında fırsatları belirlemek zaman ve sebat gerektirir ancak en başarılı olanı sunabilir.

Aşağıda listelenen stratejiler, aramanızı kolaylaştırmanıza yardımcı olacaktır:

Ağ Oluşturma:

Ağ oluşturma, gizli iş piyasasına dokunmanın anahtarıdır. Tanıdığınız kişilerin bir listesini hazırlayın, iş aradığınız konusunda onları bilgilendirin, püf noktaları, ipuçlarını ve önerileri sorun. Ağ iletişim listeniz arasında aile üyeleri, komşular, arkadaşlar, profesörler, öğrenci kuruluşlarınızın danışmanları, mezunlar ve size meslek danışmanlığı sağlayabilecek veya size yardımcı olabileceklerini bildikleri başkalarına yönlendirebilecek diğer kişiler yer alabilir. Telefon veya e-posta ile iletişim kurarken, aradığınız işin türünü tanımlayın ve kişinin size bilgi sağlayıp sağlayamayacağını – veya sizi başkalarına yönlendirip yönlendiremeyeceğini sorun ve görüştüğünüz kişilere öz geçmişinizin bir kopyasını yollayarak durumla ilgilendikleri için teşekkür edin. Profesyonel organizasyonlara, konferanslara katılın ve temasa geçmeye çalışın.

Bilgilendirici Görüşme:
Bilgilendirici görüşmenin temel amacı ilk elden bilgiye sahip profesyonelden bir kariyer tavsiyesi ya da iş arama tavsiyesi hakkında bilgi almak ve irtibatınızı geliştirmektir. Bilgilendirici görüşme yaparken bir iş istememelisiniz. İşle ilgili beklentilerinizin olmadığını ve yalnızca onlardan veya alanda tanıyabilecekleri başkalarından bilgi aradığınızı açıkça belirtin. Bilgilendirici görüşme ağınızı geliştirmeye ek olarak hatırlanabilirliğinizi artıracaktır. Bilgilendirici görüşme sonrasında e-posta ile teşekkür notu gönderin.
İşveren ile Doğrudan İletişim:
Öncelikle, ilgi alanınızdaki şirketleri / kuruluşları ve bölüm yöneticilerinin adlarını belirleyin – kuruluşun web sitesinde mevcut olan bilgileri kullanın-(Bir irtibat adı ve adresi arayın). Ardından ön yazı ile (ilk paragrafta “Sizinle olası iş fırsatları hakkında -şirket veya kuruluşun adıyla- iletişime geçiyorum”) öz geçmişinizi kişisel olarak yollayın. Öz geçmişinizin alındığını onaylamak, başvurunuzun durumunu öğrenmek ve onlar için çalışmaya olan ilginizi yinelemek için iletişime geçin.
Kariyer Fuarları:
Kariyer fuarları mevcut veya gelecekteki iş fırsatları hakkında, şirketler ve belirli endüstriler hakkında bilgi edinme fırsatı sunar ve son derece önemlidir. Fuarlarda işveren hakkında olumlu ve yüz yüze bir izlenim yaratma fırsatı sunar. Kariyer fuarlarının tüm iş arama sürecinizin sadece küçük bir parçası olması gerektiğini unutmayın ancak ağ oluşturma temasları için eşsiz bir fırsat sunduğundan başarılı bir parçası olabilirler.
Başa dön